Vereniging leven met dood ondersteunt je bij het leren leven met je verlies.

Afscheid nemen, zoals het verlies van een dierbare, is onderdeel van het leven. Maar we hebben het er liever niet over. Terwijl praten over de pijn van afscheid het verlies vaak draaglijker maakt. Als vereniging zetten we ons, zonder winstoogmerk, in om nabestaanden op maat te ondersteunen in hun rouwproces. Voortgekomen uit de uitvaartbranche en met een historie van meer dan honderd jaar weten wij inmiddels wat nodig is. Het zit in ons DNA.

Onze missie en visie

Missie

De Vereniging leven met dood wil dat de dood een natuurlijke plek in het leven krijgt.

Daarom bieden we nabestaanden wat nodig is om te leven met verlies.

Visie

De Vereniging leven met dood biedt nabestaanden met behulp van onderbouwde kennis passende ondersteuning aan rondom verlies en rouw.

Meer over onze missie en visie lees je hier.

Wat we doen

De Vereniging leven met dood doet onderzoek naar behoeften van nabestaanden en we gebruiken de inzichten om persoonlijk relevante informatie en ondersteuning op een toegankelijke manier aan te bieden aan nabestaanden. Daarmee reiken we de juiste middelen aan om verder te kunnen leven met een verlies. Dit doen wij samen met onze vrijwilligers, leden en partners. Rouwen doe je immers beter samen.

Wij doen wat nodig is om te leven met een verlies.

Dat doen we door:

  • Samen te werken met strategische partners zoals verzekeringsmaatschappijen, crematoria, landelijke organisaties en universiteiten. Zo leren we de behoeften van rouwenden kennen, zodat we hen passende ondersteuning kunnen bieden.
  • Een landelijk netwerk van opgeleide vrijwilligers die ervaring hebben met rouw en verlies, zelf of bij anderen. Zij staan op het juiste moment klaar om te luisteren en te ondersteunen.
  • Een innovatieve behoeftenmonitor met informatiewijzer (de Rouwwegwijzer) waarmee we rouwenden precies de informatie kunnen geven die op dat moment nodig is.

Wat wij aanbieden

Op dit moment kun je al terecht bij Rouwsteun en Rouwchat – praten over verlies. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van diensten die relevante rouwondersteuning mogelijk maken. En bouwen we aan de Rouwwegwijzer, een gepersonaliseerd digitaal platform waar je informatie vindt die specifiek voor jou relevant is.

Lees hier meer over wat we doen en wat we aanbieden.