Verwerken van verlies is bij iedereen anders

Op sommige dagen kan het voelen alsof je wordt overvallen door emoties. Op andere dagen voel je je verrassend lichter. Die veranderingen in emoties zijn normaal, want er bestaat geen vast patroon en het is voor iedereen anders.

Het is goed jezelf de tijd te gunnen de gebeurtenis te verwerken. Stop je emoties niet weg. Het kan helpen te praten met iemand die je vertrouwt, dat geeft vaak toch een prettig gevoel en dan voel je je minder alleen.
Veel mensen krijgen steun van familie en vrienden. Dit voelt vaak veilig en fijn, maar naarmate de tijd verstrijkt, verslapt de aandacht en wordt er soms ‘te snel’ gedacht dat je er maar overheen moet zijn. Dit kan dan een moment zijn om hulp te vragen bij een professionele hulpverlener. Zij luisteren naar je en helpen je stapje voor stapje jouw verdriet te verwerken, zodat je weer verder kunt.

Het verlies gaat nooit meer weg, maar je kunt het wel een plek geven, of met het verlies leren leven. En soms komt er iets moois voor naast, niet voor in de plaats, maar ernaast.

Wat kunnen wij voor jou betekenen

De coaches van MentaVitalis zijn ervaren, betrokken en oprechte mensen met een warme en persoonlijke benadering. In de afgelopen jaren hebben zij al veel mensen geholpen. Zij bieden een luisterend oor en helpen jou met het creëren van perspectief.

Er is geen ‘goede’ manier

Verlies is iets waar ieder mens mee te maken krijgt in het leven. Het verliezen van een dierbare gaat niet zonder slag of stoot en maakt vaak veel los. Het kan complexe emoties en uitdagingen met zich meebrengen. Soms is het verdriet zo intens dat het nooit helemaal overgaat, maar dat je ermee leert leven. Met de dood eindigt een leven, maar nooit een relatie. 

Ieder mens gaat er anders mee om

Ieder mens gaat anders om met verlies en er bestaat geen ‘goede’ manier of fase. Er zijn wel verschillende emoties en reacties die je bij verlies kunt verwachten. Zo kun je te maken krijgen met ontkenning, ongeloof, boosheid, radeloosheid, (intens) verdriet, onmacht, schuldgevoel, fysieke klachten, verdoofde gevoelens, somberheid en eenzaamheid. De Amerikaanse rouwdeskundige William Worden, spreekt over 4 rouwtaken. De term taak geeft aan dat er iets te doen is, het is vaak ‘hard werken’. Er is geen vaste volgorde, maar het herkennen van de verschillende “taken” kan behulpzaam zijn. 

Het rouwmodel omschrijft 4 taken:

  1. Het verlies onder ogen zien.
  2. De pijn van het verlies ervaren.
  3. Je aanpassen aan de wereld zonder de overledene.
  4. Het bewaren van de herinnering aan de overledene.

Het model kan je houvast geven en inzicht in wat er met je gebeurt.

Wat kan je helpen?

Als mens zijn we allemaal anders en ook de situatie van het verlies is anders. Daarnaast is het een grillig proces. Toch zijn er wel dingen die je kunnen helpen om langzaam de draad weer op te pakken:

  • Blijf goed voor jezelf zorgen en neem voldoende rust.
  • Gun jezelf de tijd om te rouwen.
  • Zoek steun bij je omgeving (jezelf toestaan dat je aangeeft wat je wel of niet wilt).
  • Praat erover (met bekenden, lotgenoten of via professionele hulp).
  • Zoek afleiding door muziek te luisteren of te sporten.
  • Schrijf je gevoelens van je af. 

Coaching door MentaVitalis

Deze tips kunnen helpen, maar lang niet voor iedereen. Het kan zijn dat je nog niet toe bent aan praten. Of dat je het wel wil, maar dat je blokkeert. Niets is gek. Een gesprek met een ervaren coach of psycholoog kan ruimte geven aan wat er bij jou gebeurt en inzicht in wat jij nodig hebt voor het verwerken van jouw verlies. Neem contact met ons op via dit formulier.

Bas (38): “Ik leerde hoe belangrijk het is om te luisteren naar mijn gevoel”

Van de een op de andere dag ben ik mijn partner verloren. Ik stortte me op mijn werk. Ik ging volledig voorbij aan de boosheid en het diepe verdriet dat ik in me droeg. Na een aantal maanden liep ik vast en voelde ik mij uitgeput. Toch ging ik maar door, want stoppen dat was voor mij geen optie. Ik kreeg last van paniekaanvallen en mijn huisarts raadde mij aan te praten met een coach. Mijn coach had een luisterend oor en veel inlevingsvermogen. Ze nam in iedere sessie ruim de tijd en dat gaf mij een rustig gevoel. Ik leerde hoe belangrijk het is om te luisteren naar mijn gevoel en ik ontdekte dat ‘opnieuw leren vertrouwen’ ook een onderdeel was van mijn rouwproces. Het verlies van mijn partner zal ik altijd meedragen, maar door de hulp van mijn coach is het dragelijk geworden. Hier ben ik haar heel dankbaar voor."

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier