Over ons

Samen verder

"Gewoon even kunnen praten over wat me bezighoudt na de dood van mijn man, met iemand die de tijd en de moeite neemt om echt te luisteren. Daar knapte ik helemaal van op."
   

Vereniging leven met dood helpt je om te leren leven met je verlies

Afscheid nemen, zoals het verlies van een dierbare, is onderdeel van het leven. Maar we hebben het er liever niet over. Terwijl praten over de pijn van afscheid het verlies vaak draaglijker maakt.

Vereniging Yarden is Vereniging leven met dood geworden. Binnenkort maken we onze nieuwe naam officieel aan iedereen bekend. Als Vereniging Yarden, en vanaf nu als Vereniging leven met dood, houden we al ruim 100 jaar de dood bespreekbaar en wil er voor zorgen dat niemand de dood alleen hoeft te verwerken. Deze missie hebben we al sinds de oprichting in 1919 van de voorloper van onze huidige vereniging, de AVVL. Na de overdracht van onze uitvaartorganisatie in 2021 aan Uitvaartcoöperatie Dela is de Vereniging met haar bijna één miljoen leden op eigen benen komen te staan. Als onafhankelijke organisatie heeft Vereniging leven met dood geen winstoogmerk of commerciële belangen. Ook al hebben we nog dezelfde naam, we zijn niet meer verbonden aan uitvaart- en verzekeringsorganisatie Yarden.

Dé rouwwegwijzer in Nederland

Vanaf januari 2022 is de vereniging een nieuwe koers gaan varen. Onze missie is wel onveranderd gebleven, maar onze ambities voor de komende jaren reiken veel verder: we willen dé innovatieve en relevante wegwijzer in Nederland worden voor iedereen die ondersteuning nodig heeft bij het verlies van iemand die dierbaar is. Niet omdat wij dat zo graag willen, maar omdat we weten dat daar grote behoefte aan is. En dat gaan we op veel verschillende manieren doen!

Wil je de komende jaren ook onze missie steunen?

Dan kun je overwegen om partner, lid of donateur te worden. Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger.

Op welke manier dan ook, je bent van harte welkom bij onze vereniging!

Onze vrijwilligers: samen komen we verder

Een verlies hoef je niet alleen te dragen. Dat kunnen we ook samen doen. Bij Vereniging leven met dood werken meer dan vijftig ervaren en betrokken vrijwilligers die er voor jou willen zijn. Om naar je te luisteren en je te ondersteunen bij alles rondom afscheid, verlies, rouwen en de dood.

Wanneer je via je één van onze partners hebt aangegeven dat je door ons gebeld wil worden, dan neemt één van onze vrijwilligers binnen zes weken contact met je op om je te vragen hoe het met je gaat, wat je bezighoudt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. En als je dat wenst, geven we je praktische informatie of brengen je in contact met lotgenoten. Komt het op dat moment niet uit? Dan kun je het telefoongesprek natuurlijk ook op een ander tijdstip inplannen. Het gaat erom dat jij je comfortabel voelt.

Chatten via pratenoververlies.nl

Wil je naast bellen ook een keer chatten, dan kun je bij onze website pratenoververlies.nl terecht. Ook deze website is eigendom van Vereniging leven met dood en daar zitten onze chatvrijwilligers elke dag tussen 16.00 uur en 22.00 uur voor je klaar.