“Na middernacht blies mijn vader zijn laatste adem uit. Het was ontzettend verdrietig, maar ook zo bijzonder en fijn om het samen te mogen doen.”

Jolanda
Begin 2019 ben ik gestart met de opleiding Psychosociaal Counselor. Als psychosociaal counselor loop ik een stukje met iemand mee om hem of haar weer in zijn kracht te zetten na bijvoorbeeld een scheiding, burn-out, ontslag of verlies.

Vanuit deze opleiding ben ik eind 2021 begonnen als vrijwilliger voor Rouwchat – praten over verlies. Daar kun je dagelijks van 16.00 uur tot 22.00 uur via een chat praten met een vrijwilliger over verlies. Een luisterend oor is zo waardevol. Mij doet het goed iets te kunnen betekenen voor een ander.

Zelf heb ik ook veel met verlies te maken gehad. Het laatste grote verlies was het overlijden van mijn vader in oktober 2019. Mijn vader was al jaren ziek en het leven werd steeds meer een kwelling. De laatste maanden kon hij minder en minder. Mijn moeder nam de zorg op zich.

Hij heeft veel met ons gepraat over het leven en de dood. Ook heeft hij ons betrokken bij de gesprekken met artsen en met de uitvaartonderneming. Hij gaf aan hoe hij zijn uitvaart wilde. Op mijn vijftigste verjaardag was het op en zijn we gaan waken; met mijn moeder, zusje, broertje en de broer van mijn vader zaten we naast zijn bed en hielden hem vast. Na middernacht blies hij zijn laatste adem uit.

Het was ontzettend verdrietig en tegelijk ook zo bijzonder en fijn om het samen te kunnen en mogen doen.  Ik vind het betekenisvol om door de ervaringen die ik zelf heb met verlies er te kunnen zijn voor een ander.