Een luisterend oor bij rouw en verlies

“Gewoon even kunnen praten over wat me bezighoudt na de dood van mijn partner, met iemand
die de tijd en de moeite neemt om echt te luisteren.
Daar knapte ik helemaal van op.”

Allianz wil u graag de ondersteuning bieden die u nodig heeft in die moeilijke periode na het afscheid.

Een dierbare verliezen is heel ingrijpend. Zo’n groot verlies hoeft u niet alleen te dragen, ook al voelt dat soms wel zo. De vrijwilligers van Allianz Rouwsteun zijn er om u te ondersteunen.

Wat is Rouwsteun?

170.972

personen zijn overleden
in 2021

512.916

nabestaanden, gemiddeld 3 per overledene

179.520

nabestaanden willen graag meer emotionele steun

76.937

nabestaanden zoeken (professionele) hulp voor hun rouwklachten

“Is het normaal hoe ik me nu voel?”

Rouwen leer je pas wanneer je het meemaakt. En tot die tijd denk je er misschien liever niet over na. Maar als u iemand die u dierbaar is verliest, of u kent iemand die dat doormaakt, dan kan het zijn dat u niet weet hoe u dat aan moet pakken. Of u wilt er graag gewoon even over praten met iemand.

Maar wat als u niet weet bij wie u terecht kunt met uw verhaal?

Door samen te rouwen krijgt verlies ruimte in uw leven.

De eerste maanden na het overlijden van een dierbare zijn vaak heel onwerkelijk. Het leven gaat gewoon door, maar uw eigen leven staat stil. Elke dag is een nieuwe dag, maar dan wel zonder de persoon waar u van hield. U doet uw dagelijkse dingen, misschien voelt u zich soms zelfs even vrolijk, maar dan wordt u weer herinnerd aan het gemis en alle kleuren verdwijnen op slag.

U probeert die klap zo goed als u kunt op te vangen. Misschien krijgt u hulp van mensen om u heen. Maar het is vaak zo moeilijk om woorden te vinden voor wat u doormaakt. Of om het gevoel van gemis toe te staan en niet altijd sterk te willen zijn. U kunt u soms zelfs schuldig voelen wanneer u het gevoel heeft dat u anderen met uw verdriet lastigvalt. Misschien hebt u het wel ver weggestopt en doet het te veel pijn om erover te praten. En hebt u vragen waar niemand in uw omgeving eigenlijk een antwoord op weet. Bijvoorbeeld: hoe ga ik om met de leegte die ik voel? Hoe voel ik me nu eigenlijk en is dat normaal? Hoe pak ik mijn leven op en hoe krijgt het weer betekenis?

Omgaan met het verlies van uw dierbare hoeft u niet alleen te doen, ook al voelt dat soms wel zo. Als u wilt, ondersteunen de vrijwilligers van de Vereniging leven met dood u daarbij.

…..“Na middernacht blies mijn vader zijn laatste adem uit. Het was ontzettend verdrietig en tegelijk ook zo bijzonder en fijn om het samen te kunnen en mogen doen.” “Toen ons eerste dochtertje na vier dagen overleed, kwam het verdriet over mijn moeder weer in volle hevigheid naar boven en merkte ik dat ik het verlies niet had verwerkt. Door deze ervaring weet ik hoe belangrijk het is om te praten over je gevoelens.”
“In 2015 verloor ik onaangekondigd en plots mijn dierbare moeder. Deze heftige storm veroorzaakte vloedgolven in mijn (binnen)wereld. Mijn grootste uitdaging was en is: meebewegen op de vloedgolven, golven en rimpelingen.” “Mensen helpen met hun verhaal, echt luisteren, zonder oordeel. Ik weet door het verlies van een dierbare dat erover praten en haar naam blijven noemen mij helpt en ik wil ook graag dat andere namen genoemd blijven worden en herinneringen gedeeld worden.”

Ontmoet onze vrijwilligers

“De pijn van een verlies is blijvend.
Het zal hoogstens minder indringend worden.”

Patrick van Loosbroek

Patrick van Loosbroek is manager salesdesk bij Allianz.

Patrick zit al dertig jaar in de verzekeringen, waaronder overlijdensrisicoverzekeringen en levensverzekeringen. In al die jaren viel het hem op dat aspecten als ‘hoe bereik je een klant’ en ‘hoe wikkel je een claim zo vlot mogelijk af’ de boventoon voeren.

Maar er is voor de dood en voor rouw van nabestaanden weinig tot geen aandacht. Een realisatie die hem aan het denken zette over hoe hij zelf tegenover deze onderwerpen staat.

“Praten is belangrijk. Zeker als het gaat om het verlies van een dierbare, waarbij het niet alleen gaat om familie, maar ook om vrienden, buren en wie nog meer. Want wie zijn wij om te bepalen wie dierbaar is? Allianz wil er zijn voor iemand die rouwt. Allianz Rouwsteun is daarvoor de oplossing.”

Lees het verhaal van Patrick