“Met mijn oma voerde ik gesprekken over dood en overlijden. Ik heb haar sterven van dichtbij meegemaakt.”

Astrid

Ik ben Astrid en ik ben in oktober vier jaar werkzaam als vrijwilliger bij Vereniging leven met dood bij Rouwchat – praten over verlies. Daar heb ik ervaren hoe het is om te chatten met mensen die je niet kent en die je toch kan helpen. Ik heb een opleiding tot rouwbegeleider gedaan en heb een eigen praktijk in rouwbegeleiding.

Bij Humanitas werk ik al acht jaar als vrijwilliger bij de afdeling steun bij rouw en verlies. Ik bezoek mensen aan huis die een dierbare hebben verloren. Eens in de zes weken organiseren wij in samenwerking met andere organisaties thema’s over rouw in het Nabestaandencafé in Leiden op begraafplaats Rhijnhof. Daar ben ik ook als vrijwilliger bij betrokken.

Ik ben zelf ook door meerdere rouwprocessen gegaan en ik heb het ziekteproces en het overlijden van mijn oma van heel dichtbij meegemaakt. Met haar voerde ik gesprekken over de dood en overlijden. Ik maakte de keuze om in de thuiszorg te gaan werken om mensen te helpen. In 2012 koos ik ervoor om met mensen te gaan werken die door een rouwproces gaan. Prachtig werk met heel veel dankbaarheid en voldoening.

In mijn vrije tijd lees en wandel ik graag, zing ik in een koor en hou ik van schilderen en salsa dansen. Ook uit eten gaan en theater vind ik erg leuk. Ik ben Christen en verdiep mij in het geloof. Het afgelopen jaar heb ik cursussen gevolgd om mijn geloof te gaan verdiepen. Ik zie er naar uit om mensen te helpen via de telefoon die met rouw te maken hebben.